Jak elegantně ovládat Ignore AC-In na Victron Multiplus II (i 3 fázové) pomocí Loxone či Cerba?

Dům - konkrétní použité prvky Fotovoltaika na Victron produktech Loxone v praxiLeave a Comment on Jak elegantně ovládat Ignore AC-In na Victron Multiplus II (i 3 fázové) pomocí Loxone či Cerba?

Jak elegantně ovládat Ignore AC-In na Victron Multiplus II (i 3 fázové) pomocí Loxone či Cerba?

Na Internetu v různých diskuzích je spousta příspěvků, jak vyřešit připínání či odpínání AC-In vstupu (čili napájení ze sítě) u BEZPŘETOKOVÉ elektrárny. Můžeme se rovněž dočíst, že ESS není řešení, protože tam se již musí zadat Grid Code a nějaké přetoky – s možnou penalizací od distributora – hrozí.

Nejjednodušší je Virtual Switch „Ignore AC-In“ a nastavení podmínek, kdy se má či nemá spínat – ovšem než vyladíte ty správné hodnoty, kdy se AC-In připojí a kdy zase odpojí, je to porod, protože každá změna se musí do Multiplusu nahrávat buď pomocí USB donglu nebo přes Remote Access ve VRM a znamená restart jednotky.

Inspirován tímto videem jsem se rozhodl nastavit své Multiplusy, resp. spínání AC-In pomocí relé a vstupu AUX1. Navíc, je možno využít buď logiku spínání Relé1 v Cerbo (jak je naznačeno ve videu – pro mě to není cesta) a být zcela Loxone nezávislý nebo použít Loxone Digital Out s jednodušším (z hlediska zadávání – Loxone Config) a zároveň mnohem sofistikovanějším a komplexnějším (pokročilá logika, vazba na Spot ceny apod.) nastavováním podmínek, ovšem je to o jeden prvek navíc, který může selhat. Obecně asi nic nebrání mít obě výstupní relé spojena paralelně a spínat AC-In pomocí jednoho či druhého řídícího systému.

Konfigurace: 3x Multiplus II 5000 ve třífázovém režimu + Cerbo, k tomu Pylonech 12x US3000C, nějaké panely a Victron MPPT Trackery, Lynx Power-Iny a Distributory… Prostě vše na Victron. Hodlám přidat pro testování i Victron Wallbox, abych zjistil, jestli je lepší než (nepříliš zdařilý) Loxone Wallbox.

Logika je naprosto jednoduchá – pokud je sepnut AUX1 na Multiplusu L1 (řídící), připne se AC-In na všech Multiplusech. Nadále zůstává možnost Power Assist, tzn. posílení výstupního proudu mixem napájení z AC-In a invertováním z baterií a Grid Code nemám zadán.

Pro nastavení potřebujeme mít vypnuty Virtual Switche a přidat následující Asistenty POUZE do Master Multiplusu (u třífázového systému to znamená pouze jeden ze tří, a to ten, na kterém je fyzicky ovládán AUX1):

Nastavení asistentů je triviální:

Přeloženo do normálního jazyka: Pokud je AUX1 na tomto Multiplusu rozpojen, nastav General Flag na ON, což znamená Ignoruj AC-In. Pokud je AUX1 spojen, nastav General Flag na Off a tím pádem připoj AC-In. Jak prosté, milý Watsone!

Podotýkám, že přifázování trvá cca 3 vteřiny… Podle mě jde o to, že při využití funkce Power Assist musí nejen udělat prosté přepnutí NC-IN na AC-Out, ale výstup z investorů musí být s tímto vstupním napětím zcela totožný. Netestoval jsem, jestli pokud vypnu Power Assist, je přepnutí okamžité, možné to je.

Pokud je AC-In Ignorován, je vidět, že hodnoty napětí a frekvence fází na vstupu a výstupu nejsou ve shodě.

Zde AUX1 spojeno pomocí relé v Loxone, přepne do režimu Passthru, kdy zátěž je „krmena“ z AC-In a PV Charger (čili MPPT, nezaměňovat s Chargerem v Multiplusu, ten mám v této chvíli úplně zakázaný) dobíjí baterky. Využití interního Chargeru, kdy se baterky nabíhí právě z AC-In, si ukážeme někdy příště.

Hodnoty napětí a frekvence na vstupu i výstupu jsem pak totožné (obrázek už nepřikládám, ale je to tak – viz Menu – Device List – Multiplus)

Dovětek:

Několik hodin jsem marně pátral, proč, když mám vše správně nastaveno, mi i při sepnutém AUX1 a tím pádem připojeném AC-IN, které je přifázováno, jede stále v režimu Invertor a ne Pass-Thru…

Moje blbost, samozřejmě, v raném stádiu pokusů jsem nechtěl, aby mi „sosal“ z AC-In, a proto jsem Multiplus na Cerbu „vtipně“ nastavil v menu „Switch“ na „Inverter only“ a pak na to zapomněl… To se pak můžu divit, že to ne/dělá to, co má 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top