Loxone Wallbox a Škoda Enyaq Coupé RS – zkušenosti z praxe

Dům - konkrétní použité prvky Fotovoltaika na Victron produktech Loxone v praxi1 komentář u textu s názvem Loxone Wallbox a Škoda Enyaq Coupé RS – zkušenosti z praxe

Loxone Wallbox a Škoda Enyaq Coupé RS – zkušenosti z praxe

Popíšu průběh jednoho testovacího odpoledne – spojení 3F Loxone Wallbox a Škoda Enyaq Coupé RS.

Na téma Wallbox a jeho proklamované řízení přebytků z FVE mám rozepsaný samostatný příspěvek – zkráceně – žádná sláva, resp. poměrně silné zklamání.

Nastavil jsem si v Loxone Configu několik módů pro ruční určení nabíjecího proudu, konkrétně takto:

Empiricky mám vyzkoušeno, že cokoliv pod cca 4,2kW přepíná Wallbox do jednofázového režimu (s „parádní“ prodlevou cca 10s). Zatím jsem nezjistil, jestli vždy odebírá pouze z L1 nebo to nějak střídá.

Proto tedy 1F mini režim 1,5kW (což odpovídá pouhých cca 7km / hod.) ale jako zimní udržovací režim to postačuje. Další 3 módy jsou 3F (mini = 4,2kW / střed = 7kW / maxi = 11kW). Posledním režimem jsou přebytky z FVE, k tomu se dostanu dále.

Pro další text resp. výkony střídačů platí, že trvalý odběr mimo Wallbox byl pouze cca 80-120W.

Při zvoleném režimu Mini 3F = 4,2kW Wallbox (resp. elektroměr v něm) hlásí 4,125kW

což prakticky odpovídá hodnotám ze střídačů (AC loads). Pokud na svém Cerbu nevidíte tolik údajů jako já, doporučuji nainstalovat GuiMods podle mého návodu.

Dalším testovaným režimem byl 3F střed čili 7kW.

Tam jsem byl překvapen, že do auta jde pouze cca 5,5kW, než jsem si uvědomil, že chyba je na mé straně. Měl jsem v aplikaci MyŠkoda (mmch taky docela hrůza, pomalé, nastavení hodnoty se sice projeví, ale už nezobrazí, pořád točící se kolečko, ale o tom někdy příště) nastaveno „Omezení nabíjecího proudu“, které natvrdo omezí nabíjení místo plných 11kW na cca polovinu.

Je nutno kliknout na 3 tečky vpravo nahoře…

…a zrušit poslední posuvník „Omezení proudu“.

Pak už nabíjí skoro jak je požadováno (nastaveno manuálně 7,5kW ale ve skutečnosti pouze 7,156kW. Proč zrovna tolik, je záhada, navíc střídače hlásí 7,07kW.

Při ručním zvednutí na 8kW požadovaných se výkon zvýší na 7,688kW dle Wallboxu ale 7,57kW dle střídačů.

Posledním pokusem bylo nastavení „Přebytky FVE“, což obecně není dobrý nápad, pokud máte zisky z FVE tak akorát kolem 3-5kW a honí se mraky. Wallbox pak přepíná mezi 3F a 1F režimem, není tam žádná hystereze či časová prodleva, navíc výkon vždy mění skokově po stovkách Wattů (nenašel jsem vzorec) atd. Má představa, že to bude fungovat online, jako SSR relé a opravdu po Wattech, byla značně naivní. Tady Loxone marketing zvítězil nad realitou.

Netuším, proč je výkon „řízen vlastní logikou“ nastaven na 3kW když FVE v té chvíli dávala přes 4kW.

Vítám další poznatky, proto otvírám komentáře, jen prosím k věci a vyhrazuji si právo nezveřejnit všechny.

One thought on “Loxone Wallbox a Škoda Enyaq Coupé RS – zkušenosti z praxe

  1. Vždy to bere z fáze L1. Žádné střídání fází není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top