„Noname“ PIR čidla na 24V s Loxone? Ověřeno!

Dům - konkrétní použité prvky Loxone v praxiLeave a Comment on „Noname“ PIR čidla na 24V s Loxone? Ověřeno!

„Noname“ PIR čidla na 24V s Loxone? Ověřeno!

Pro Loxone produkty jsem se rozhodl 2 týdny poté, co mi doma zabetonovali pohledové betonové stropy. Mám v nich sice „husí krky“ pro přívody na světla, ale bohužel, se zapuštěnými pohybovými čidly jsem nepočítal.

Přisazená varianta v Air provedení (čili bez akustické detekce, s nutností měnit baterky co 2 roky) se mi jednak nelíbí a jednak postrádá to kouzlo získání více podstatných údajů, nejen pohyb.

Musím tedy v domě řešit detekci pohybu jinou formou, zejména zabudováním mini PIR čidel do krabic ve zdech (říkám tomu pracovně „hnízda“, kde mám přivedeny 2xCAT6a kabely ze serverovny, k tomu vždy i +24V a ještě nějakou rezervu).

Po x marných pokusech s různými čidly (napsal jsem na to téma poměrně velký rozbor ZDE) jsem skončil u tohoto provedení:

PIR čidlo z aliexpressu na 24V

U tohoto modelu je možno nastavit dobu „doběhu“ po ukončení posledního pohybu (dávám nejkratší čili 3s) a také citlivost na světlo (dávám i za dne). Jinými slovy, oba přepínače úplně doprava. To, jestli se má provést nějaká akce a jak dlouho má trvat (typicky rozsvícení) pak vyhodnocuji podle dalších parametrů v Loxone. Nechci do logiky zavádět něco z čidla, prostě po něm chci: „sepni při každém pohybu a po jeho ukončení měj aktivní impuls ještě 3s“.

Problém je, že toto čidlo je určeno pro přímé připojení zátěže (např. LED pásku), kdy +24V je připojeno trvale a čidlo spíná při aktivitě pouze mínus pól. Při neaktivitě není na výstupu „nic“. Jinými slovy, pro laiky – představte si, že máte +pól LED pásku připojený na + napájecího zdroje a vodič, připojený na mínus napájecího zdroje držíte v ruce „ve vzduchu“. Jakmile dojde k pohybu, přiložíte tento vodič na mínus pól LED pásku a ten se rozsvítí. Přesně takto funguje toto čidlo, ovšem pro vyhodnocení na digitálním vstupu Loxone (Miniserver, DI Extension nebo Multi Extension Air) je to nezpracovatelné.

Toto čidlo tedy vyžaduje drobnou úpravu, spočívající v přidání „pull-up“ rezistoru přímo na jeho výstup. 4-vodičové provedení (s 2-mi propojenými červenými vodiči s +24V) si o to přímo říká. Více o problematice pull-up rezistorů rozepisuji v tomto příspěvku.

Budete potřebovat rezistor 47k Ohm, a rovněž teplem smršťovací bužírku.

Postup úpravy:

Černý a červený vodič, které jsou u sebe, ponechme stranou a věnujme se červenému a bílému vodiči, které jsou u sebe. Červený vodič zkrátíme např. na 10 cm od čidla a konec odizolujeme. Na bílém vodiči necháme asi 1 cm přesah od konce červeného vodiče a odizolujeme jej také v délce cca 1 cm, ovšem bez jeho zkracování – čili uprostřed izolace vytvoříme cca 1 cm bez izolace.

Dále namotáme levý konec rezistoru na červený zkrácený vodič a poté druhý konec rezistoru na odizolované místo na bílém vodiči. V obráceném pořadí (bílá – červená) to jde dost špatně – můžete vyzkoušet 😉 – já to už omylem udělal jednou za vás a věřte, není to OK.

Následně se oba spoje zapájí (např. s použitím pájecí kapaliny pro tenké vodiče) a přetáhnou smršťovací bužírkou a zaizolují horkovzdušnou pistolí apod.

Výsledné zapojení je:

Červená: +24V / Černá: 0V / Bílá: výstup pro DI (obrácená logika, tzn. +24V (Log1) = neaktivita, 0V = Log.0 = aktivita).

Jak si s touto negativní logikou elegantně poradit v Loxone Configu viz článek o pull up rezistorech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top