Proč _NE_respektuji doporučení Loxone? Aneb pull-up rezistory a Ohmův zákon v praxi…

Loxone v praxiLeave a Comment on Proč _NE_respektuji doporučení Loxone? Aneb pull-up rezistory a Ohmův zákon v praxi…

Proč _NE_respektuji doporučení Loxone? Aneb pull-up rezistory a Ohmův zákon v praxi…

V Loxone dokumentaci ke kabeláži je doporučená výše pull-up rezistoru 4,7k Ohm.

Základy pro Loxone kabeláž – CSCZ Loxone

K čemu je v praxi dobrý, si řekneme podrobněji v příspěvku o Non-Loxone (já si označuji jako NLX) PIR čidlech.

Pozn. následující text je psán pro laiky – neznalé či jen částečně znalé elektrotechniky, kolegové z oboru nechť prominou, jde o snahu přiblížit tématiku i neodborníkům.

Obecně jde o to, že některá zařízení mají buď výstup odpojený (např. označováno jako otevřený kolektor) nebo aktivní ve stavu LOG.0 (či přivedenu zem na svůj výstup). Typicky nízkonapěťová PIR čidla na 24V – v případě klidu není na výstupu „nic“, v případě pohybu je tam GND. Původní zapojení (bez Loxone) je takové, že spotřebič (např. osvětlení LED) je trvale připojeno na +24V a bez pohybu nemá na druhé straně „nic“ (čili nesvítí) a až přivedení GND (mínus) při pohybu jej rozsvítí.

Loxone DI vstup (a je jedno na čem – Miniserver, Multi Ext Air nebo DI Extension) vyhodnocuje přítomnost log 1 jako kladné napětí nad určitou úroveň (každý prvek to má jinak, viz dále). Obecně jde říci, že cokoliv nad +10V je bezpečně vyhodnocena jako Log1. Ovšem jestli tam nemá „nic“ nebo má přivedenu GND pro něj není rozdíl a nedokáže tedy např. pohyb vyhodnotit.

Pull up se používá pro to, aby byla na vstupu DI trvalá log.1 (čili přivedeno napětí vyšší než 9.7V) a v případě, že výstup zařízení je „nic“, je tam tedy tato log 1. Ve chvíli aktivního výstupu do LOG.0 (přivedena GND) tato „přebije“ pull-up a na vstupu je logická nula.

Ještě než se dostanu k výpočtům, proč ne 4,7 k Ohm, odbočím k převrácené logice. Je běžné, že nějaký jev je aktivován právě Log 1 na DI vstupu, tady je to naopak, aktivní pohyb je reprezentován Log 0, což může být dost matoucí.

Nemám dobré zkušenosti s invertováním výstupního signálu z DI přímo na vstupu navázaného bloku, protože to a) mate v Configu v Live View b) pokud je tato výstupní hodnota použita na více místech, a někde zapomenete invertovat, máte zaděláno na problém. Osobně používám jednu pomocnou stránku nazvanou „PIR“ v Configu a do ní si uložím patřičné DI výstupy, za ně poctivě blok NOT a výstupní referenci (M – značky). Tyto značky pak používám všude dále v Configu a vím, že uplatňuji stejnou logiku jako jinde, tzn. Log 1 = akce, na kterou je třeba reagovat.

Následně použito například pro aktivaci přítomnosti v dané místnosti bez nutnosti negace vstupu.

Výpočty a schémata někdy příště, jdu spát 😉

PS:

DI extension: Ri = 67kOhm, a log 1 od 9,7V

Miniserver Gen 1: Ri = 300kOhm a Log1 od 8,2V

Miniserver Gen 2: Ri = 45 kOhm a log 1 od 6V

Miniserver Compact: Ri = 45 kOhm a log 1 od 6V

Multi Extension Air, Ri = ?? a log 1 od 3,8V (!!!)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top