Elektroměr Eastron SDM 630 – část 1 – nastavení Modbus parametrů

Dům - konkrétní použité prvky Fotovoltaika na Victron produktech Loxone v praxi1 komentář u textu s názvem Elektroměr Eastron SDM 630 – část 1 – nastavení Modbus parametrů

Elektroměr Eastron SDM 630 – část 1 – nastavení Modbus parametrů

Jde o jeden z nejlevnějších 3F Modbus obousměrných měřičů EE (umí měřit spotřebu i dodávku), který bezproblémově komunikuje s Loxone. K dispozici máme i na našem e-shopu. Ke stažení je i šablona v Loxone Library, která má však své mouchy – ukážeme si následně. Velkou výhodou je, že se vyrábí i stejný model pro nepřímé měření za použití proudových transformátorů, jehož nastavení popíšu v dalším článku.

Tyto elektroměry mám použity jak pro měření spotřeby jednotlivých částí domu, tak v Loxone Wallboxu či pro měření výroby FVE.

Po připojení napájení (stačí 1F – klidně jen fáze a nulák) je možno vejít do režimu programování. Ovládání je – na rozdíl od některých jiných produktů – naprosto intuitivní. Dlouhým podržením spodního tlačítka (ENTER) se dostanete do prvního menu – zadání hesla. To je defaultně nastaveno na 1000.

Při zadávání hesla bliká první číslice z hesla 0000, stačí ji tedy tlačítkem se šipkou (2.shora) nahoru změnit na 1 a potvrdit DLOUHÝM stiskem ENTER.

Tímto se dostanete k zadání Modbus adresy – defaultně 001. Krátký stisk ENTER posouvá po jednotlivých číslicích, šipky nahoru a dolů mění hodnotu, tu potvrdíte dlouhým stiskem ENTER. Po úspěšné změně displej zahlásí „GOOD“.

Dalším parametrem je přenosová rychlost, defaultně 9.600 baudů, já u této instalace (16 měřičů a žádné další zařízení, které by třeba jinou rychlost neumělo) 19.200 baudů. Stejné ovládání, šipkou změnit na požadovanou rychlost a potvrdit dlouhým stiskem ENTER, opět pak napíše „Good“.

Parita – defaultně nastavena na NONE, což není obvyklé, Loxone Modbus (a většina dalších zařízení) má nastavenu EVEN paritu. Šipka nastaví a dlouhým ENTER potvrdíte.

Stop bity: Default v elektroměru (myslím) 1, což je nastavení, které je standardní i pro většinu jiných zařízení, není třeba měnit (pokud je tam 0, tak zas jen šipkou a dlouhým ENTEREM potvrdit).

Tím je nastavení (u přímého měření/modelu) dokončeno. Stačí ponechat nějakou dobu a elektroměr vyskočí po nějaké době z režimu programování sám, případně úplně horním tlačítkem opustíte tento režim. V běžném režimu je možno šipkami měnit, jaké údaje má zobrazovat, typicky asi aktuální spotřebu v kilo/Wattech.

One thought on “Elektroměr Eastron SDM 630 – část 1 – nastavení Modbus parametrů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top