Blok Ovládání osvětlení – tajemství vstupu P/x

Loxone v praxi2 komentáře u textu s názvem Blok Ovládání osvětlení – tajemství vstupu P/x

Blok Ovládání osvětlení – tajemství vstupu P/x

Blok Ovládání osvětlení je podle mě překombinovaný a jeho postupně rozšiřovaná funkčnost zjevně vychází z potřeb řešit určité konkrétní situace, ovšem bohužel, tvůrci podle mě nedostatečně dokumentují jeho možnosti.

Potřeboval jsem vyřešit následující zadání:

Kolem domu v přesahu střechy (=kšiltu) jsou umístěny bodová světla, rozdělená na segmenty. Chtěl jsem, aby se tato světla při setmění rozsvítila na např. 20% a zhasla vždy ve 23:00. Dále jsem chtěl mít možnost ovládat jednotlivé segmenty separátně, např. podle pohybu v daném místě kolem domu je rozsvítit na 80%. Denní světlo by blokovalo i ruční ovládání přes Loxone Aplikaci, aby někdo zbytečně ve dne tato světla nerozsvěcel.

Vypadá to jednoduše, ale věřte, že jsem se s tím hodně natrápil, protože zapínání a vypínání nálad impulsem pomocí T/x a různých kombinací zatržítek „mix“ nedávalo kýžené výsledky, vytvářelo to nutnost zavádět zpětnou vazbu, abych věděl, je-li rozsvíceno nebo ne (protože se do toho motalo ruční ovládání přes Loxone App) apod.

Konzultací s Loxone coachem jsme dospěli k naprosto jednoduchému a funkčnímu řešení, právě pomocí (v dané době „čerstvě“ přidaných) vstupů P/x.

Ty mají jednu zásadní vlastnost, a sice, že jim přiřazená nálada je aktivní při TRVÁNÍ log.1 na vstupu P/x. Vstupy T/x naopak danou náladu zapínají / vypínají při příchodu IMPULSU.

Celá logika vypadá následovně:

Blok Vypínač je aktivován impulsem setmění a vypnut ve 23:00. Po tuto dobu je log1 na vstupu P/1 a tedy aktivní nálada 1 (Obrys, vše na 20%).

Všechno osvětlení na 80% (Nálada 2 = více světla) je zatím dočasně zapínáno ručně, pomocí virtuálního vstupu. Obě tyto nálady mají zatrženo „Vstup přítomnosti“ a tím pádem jsou změněny na P/1 a P/2.

Poslední nálada je „Více světla před garáží“, ta ovládána již klasickým T5/3 vstupem, čili impulsem z vypínače v dílně. V tomto řádku je ovšem zatržen Mix, což způsobí její přimíchání / odmíchaní do stávající nálady a naopak není zatržen sloupec „+“, což způsobí, že tato nálada nejde cyklovat přes Loxone App.

Typicky tedy večer, když svítí jen obrys domu a já odcházím něco dělat venku dveřmi z dílny u garáže, stiskem tlačítka tam si přisvítím (přimíchám) jen daný segment. Pokud by byla zvolena nálada Více světla, nestane se nic, protože již všechny segmenty svítí na 80%.

Byl jsem na 2 školeních ohledně osvětlení, ale v dané době šlo o novinku a vstupy P/x nám nebyly prezentovány. Třeba tento článek přinese více světla 😉 do bloku Ovládání osvětlení a někomu tak zjednoduší ovládání světel.

2 thoughts on “Blok Ovládání osvětlení – tajemství vstupu P/x

  1. Ahoj, podobné spínání jsem měl taky, ale má to vadu. Pokud v okamžiku impulsu nebo stanoveného času, nejde Loxone (třeba kvůli aktualizaci configu)), tak se nesvítí když se má nebo naopak svítí, i když se už nemá. Podobně Vazbu dlouhodobých stavů na impuls považuji za špatné řešení, logika by spíš měla vyhodnocovat například minuty do setmění a minuty od půlnoci. Pak se to chytne vždy.

  2. Samozřejmě, toto už je neprůstřelné řešení – pro potřeby nějaké vyšší technologie typu topení určitě vhodné, ale jestli mi svítí světla kolem domu a náhodou 1x za Uherský rok se impuls setmění trefí do okamžiku nedostupnosti MS, nepovažuji za důležité. Každopádně díky za tip.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top